Международна изложба в сърцето на Бретан

Има едно изключително романтично и приказно място във Франция и това е полуостров Бретан. Намира се в северозападната част на страната, между Бискайския залив и Ла Манша. Това парче земя, смело врязало се в тъмносините води на суровия Атлантическия океан, таи в себе си вълнуваща история и богатство от артефакти. Има археологически доказателства, че Бретан е бил населяван още по времето на долния палеолит. По-късно там се преселват различни келтски племена, а след това бива завладян от римляните, които го наричат Арморика. Благодарение на бритите получава настоящото си име.

Бретан е област с много богат културен живот и запазени традиции. През втората половина на XIX век там е създадена небезизвестната художническа колония и школа Понт-Авен, на чиято сцена са се изявявали много пост-импресионисти, включително Пол Гоген и Емил Бернар. В департамента Морбиан, в центъра на Черните планини е приютен град Гуран, където се намира живописният замък Тронжоли. Всяка година там се провеждат редица художествени експозиции, както и тази, в която вземам участие сега. Изложбата под наслов „Огън, Вода, Земя”, се открива официално на 22 февруари 2014 от кмета на града – г-н Давид льо Солиек, а куратор е художничката Теменуга Христова.

Според мен зададената тема дава голяма свобода и аз интуитивно се насочих към символичната триъгълна форма като основа за композицията ми. За да изразя идеята си, използвах смесена техника. Творбата ми „Пазителите” вече е собственост в държавната художествена колекция на община Гуран и ще участва и в други изложби, така че, ще ви държа в течение.

 

Шато де Тронжоли 

Снимка на Шато де Тронжоли: интернет

Последно от блога