Отразяване процеса на създаване

Както казва Сезан – „Толкова е хубаво и същевременно толкова ужасно да застанеш пред бялото платно”. От опит знам, че наистина е най-страшно докато направиш първата черта. След това всичко постепенно си идва на мястото. Има за какво да се хванеш, какво да те води и не се чувстваш изгубен в необятното бяло. С едно движение си създаваш бряг.

Според мен, няма как напълно да се отрази целия процес на сътворяване на едно произведение на изкуството, но съм забелязала интерес у хората да научат как точно се случват нещата. На мен самата също ми е много интересно да наблюдавам последователните етапи, когато някой колега рисува. Затова тук представям различни фази от процеса на създаване на моя картина – от първите нахвърляни линии, които определят общата форма на композицията, през изчистване на образите и уточняване на детайлите, до напълно завършеното произведение, ако може да се определи като такова, тъй като рядко една картина ми се струва еднакво завършена в два различни момента.

 

process 1

 

process 2

Мария Дряновска,"Любов и звезден прах I"

 

Разбира се, това е чисто техническият аспект на рисуването на едно произведение. Вътрешният творчески процес няма как да бъде документиран в снимки. Емоциите и чувствата ми няма как да бъдат заснети, нито дефинирани. Няма и нужда, нали точно за това са чувства - да се изживеят, а не да се определят с думи. Всяка картината съдържа целия процес на преживяване на вътрешната драма на артиста. Тя е отражение на душевността, но не е еднозначна, тъй като се променя в зависимост от перспективата на възприятие на реципиента. Наподобява работния тефтер на психолог, но в образи на разпознаваеми обекти и цветови хармонии. Творейки, изразявам себе си невербално. За мен смисълът на картината, била тя фигуративна или не, е да ви накара да чувствате, а не да се питате „какво означава това”. Да зададете въпросът „какво е искал да каже авторът с тази творба”, е все едно да питате защо съществува всичко около нас.

В момента съм на етап от творчеството ми, в който умишлено избягвам да включвам наболялите социални проблеми в картините ми. Но когато реша да демонстрирам подобна ангажираност, то няма да е за да казвам на хората какво да правят или да ги поучавам, а за да споделя предчувствието ми за евентуалните бъдещи последици от случващото се днес. Ако тогава някой почувства вътрешна необходимост да действа тук и сега, за да предизвика промяна в себе си и заобикалящата го среда, ще е осъществена магична емоционална трансмисия между нас, което е и главната ми цел в изкуството.

 

Последно от блога